ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ: 5 ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

1. Η άσκηση είναι επιβλαβής όταν υπάρχει πόνος στη μέση

Δεν υπάρχει καμία έρευνα που να αποδεικνύει ότι η οποιαδήποτε μορφής άσκηση μπορεί να κάνει κακό στη σπονδυλική μας στήλη. Ακόμα και αν υπάρχει τραυματισμός στην οσφυϊκή μας μοίρα εάν λάβουμε τις σωστές οδηγίες από τον εξειδικευμένο κλινικό τότε θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον τραυματισμό πιο γρήγορα. Η σταδιακή ενδυνάμωση των μυών που υποστηρίζουν την σπονδυλική στήλη θα οδηγήσουν σε μια πιο σταθερή και δυνατή άρθρωση η οποία μετέπειτα θα μπορεί να αντέξει πιο μεγάλα φορτία χωρίς να τραυματιστεί περαιτέρω. Μην φοβάστε την κίνηση, να σκύψετε, να στρίψετε, να σηκώσετε, να σπρώξετε. Η σπονδυλική μας στήλη έχει σχεδιαστεί για να πραγματοποιεί όλες αυτές τις κινήσεις οπότε ο στόχος μας είναι να μπορούμε να τις πραγματοποιούμε και όχι να τις αποφεύγουμε.

2. Η ακτινογραφία, μαγνητική, αξονική ή οποιαδήποτε διαγνωστική απεικόνιση θα μας δείξει το λόγο στον οποίο οφείλεται ο πόνος.

Έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις όπου τα αποτελέσματα μιας μαγνητικής έχουν καθοδηγήσει λανθασμένα τον γιατρό η φυσικοθεραπευτή. Υπήρξαν περιπτώσεις όπου τα ευρήματα μιας απεικόνισης ήταν τυχαία και δεν συσχετίζονταν με τον πόνο που ανέφερε ο ασθενής. Μια απεικόνιση δεν μπορεί να δείξει αδυναμία η κάποια μυϊκή ανισορροπία. Η διαγνωστική απεικόνιση θα δείξει πολλές φορές ευρήματα τα οποία θα βρεθούν και σε ασυμπτωματικούς ασθενείς τα οποία μπορεί να δημιουργηθούν φυσιολογικά με την πάροδο του χρόνου. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τις γκρίζες μας τρίχες ή τις ρυτίδες που δημιουργούνται με τις εκφράσεις μας, επομένως, με την ίδια λογική θα έχουμε και κάποιες αλλοιώσεις στο σώμα μας οι οποίες δεν είναι απαραίτητο να μας προκαλέσουν πόνο. Μια δισκοκήλη η προβολή δεν σημαίνει ότι είναι η αιτία του πόνου καθώς το 60-80% του πληθυσμού θα παρουσιάσει τα ίδια ευρήματα χωρίς να αναφέρει πόνο.

3. Η Καλύτερη λύση για να περάσει η οσφυαλγία είναι η ανάπαυση και η παραμονή στο κρεβάτι

Όλοι θυμόμαστε την συμβουλή που δίναν οι γιατροί στο παρελθόν για να περάσει η επώδυνη μέση. Ανάπαυση στο κρεβάτι για 5-10 μέρες και ακινησία. Ελπίζω να κατανοούμε πλέον όλοι μας ότι αυτή η συμβουλή είναι ότι χειρότερο θα μπορούσαμε να κάνουμε σε μια οσφυαλγία. Η έρευνα δείχνει ότι η ήπια άσκηση, το περπάτημα, η κολύμβηση και ήπιες διατάσεις υπο την καθοδήγηση του ειδικού θα βοηθήσουν να καταπολεμηθούν τα συμπτώματα πιο γρήγορα και θα αποφευχθεί η έντονη δυσκαμψία που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο πόνο.

4. Εάν είχες ένα επεισόδιο οσφυαλγίας μια φορά στη ζωή σου θα το κουβαλάς για πάντα

Η οσφυαλγία είναι αρκετά κοινή, όλοι μας μπορεί να νιώσουμε ένα τράβηγμα στη μέση μας, ελαφρύ ή έντονο πόνο εάν το παρακάνουμε με κάποια δραστηριότητα. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να πονέσουμε αν καταπονήσουμε ή αν πραγματοποιήσουμε μια καινούρια δραστηριότητα την οποία το σώμα μας δεν έχει συνηθίσει. Εάν αντιμετωπίσουμε σωστά το κάθε περιστατικό οσφυαλγίας και στοχεύσουμε στο να επανέλθουμε σε όλες τις δραστηριότητες μας χωρίς να αποκτήσουμε φοβίες τότε θα καταφέρουμε να απαλλαγούμε από τον πόνο πλήρως. Απλά πρέπει να  θυμόμαστε ότι πρέπει να κινούμαστε, να είμαστε δραστήριοι, αν έχουμε καθιστική εργασία να αλλάζουμε συνεχώς στάση και θέση, να ελέγξουμε το βάρος μας και να σταματήσουμε το κάπνισμα.

5. Οι δισκοκήλες και οι προβολές αντιμετωπίζονται μόνο με χειρουργείο

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως μια κήλη δίσκου μπορεί να βρεθεί σε μια εξέταση χωρίς να προκαλεί συμπτώματα και μπορεί να είναι ένα φυσιολογικό εύρημα με την πάροδο της ηλικίας. Μια κήλη δίσκου μπορεί να προκαλέσει παραπάνω συμπτώματα εάν πιέζει κάποιο εξερχόμενο νεύρο. Συνήθως η φυσικοθεραπεία και πολλές φορές ο συνδυασμός με κάποια έγχυση κορτικοστεροειδούς ιδίως σε επίμονες καταστάσεις θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του προβλήματος. Το χειρουργείο είναι απαραίτητο αν υπάρχουν ‘κόκκινες σημαίες’ ‘red flags’. Τα red flags είναι σημεία που υποδεικνύουν κίνδυνο και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Στην οσφυϊκή μοίρα τα red flags μπορεί να σημαίνουν σύνδρομό υπουρίδας, κάταγμα η πιθανή κακοήθεια. Ο θεραπευτής και ο γιατρός θα μπορεί να αναγνωρίσει τα σημεία αυτά και θα σας καθοδηγήσει για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Δείτε Περισσότερα Άρθρα

Κρουστικός υπέρηχος (Shockwave Therapy)

Κρουστικός υπέρηχος (Shockwave Therapy) Ο κρουστικός υπέρηχος (Shockwave Therapy) είναι μια σύγχρονη ιατρική τεχνική που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων

Χονδροπάθεια της Επιγονατίδας

Τί είναι η Χονδροπάθεια της Επιγονατίδας; Η χονδροπάθεια ή αλλιως χονδρομαλάκυνση της επιγονατίδας είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει το

Ανάλυση Τρεξίματος

Ανάλυση Τρεξίματος Η ανάλυση τρεξίματος ενός δρομέα αφορά τη διερεύνηση και την αξιολόγηση του τρόπου που κάποιος τρέχει. Αυτό μπορεί

Καλάθι αγορών
Ξεκινήστε να πληκτρολογείτε για να δείτε τα προϊόντα που αναζητάτε.