Κρουστικός Υπέρηχος

Ο κρουστικός υπέρηχος (Shockwave Therapy) είναι μια σύγχρονη ιατρική τεχνική που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων μυοσκελετικών παθήσεων.

Η μέθοδος αυτή βασίζεται στη χρήση υψηλής ενέργειας ηχητικών κυμάτων που διοχετεύονται στους ιστούς του σώματος για να προωθήσουν τη φυσική επούλωση και την ανακούφιση από τον πόνο.

Ο κρουστικός υπέρηχος λειτουργεί με την παραγωγή ηχητικών κυμάτων υψηλής ενέργειας που εισέρχονται στους ιστούς του σώματος μέσω ειδικών κεφαλών εφαρμογής. Αυτά τα κύματα προκαλούν:

1. Αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος: Η μηχανική διέγερση που παρέχεται από τον υπέρηχο βελτιώνει την αιμάτωση της περιοχής, ενισχύοντας έτσι την παροχή θρεπτικών ουσιών και την απομάκρυνση των μεταβολικών αποβλήτων.

2. Αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου: Ο υπέρηχος διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο είναι σημαντικό για την αναδόμηση των ιστών.

3. Αναγέννηση ιστών: Η διέγερση αυτή προάγει την αναγέννηση των ιστών, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση των τραυματισμένων περιοχών.

4. Ανακούφιση από τον πόνο: Τα ηχητικά κύματα μπορεί να επηρεάσουν τους νευρικούς ιστούς και να μειώσουν την αίσθηση του πόνου μέσω της ενεργοποίησης αναλγητικών μηχανισμών του σώματος.

Ο κρουστικός υπέρηχος χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μιας ποικιλίας μυοσκελετικών προβλημάτων, όπως:

  • Τενοντίτιδα (όπως επικονδυλίτιδα αγκώνα, τενοντίτιδα του ώμου)
  • Πόνος στη φτέρνα (π.χ., πελματιαία απονευρωσίτιδα)
  • Κακώσεις μαλακών μορίων
  • Μυϊκά τραύματα
  • Οστεοαρθρίτιδα