ΑΝΑΛΥΣΗ ΒΑΔΙΣΗΣ / ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ

Το τρέξιμο είναι ένα άθλημα που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια. Με την αρχή της πανδημίας λόγω δύσκολης πρόσβασης στα γυμναστήρια ακόμα πιο πολλοί άνθρωποι άρχισαν να τρέχουν για να μπορέσουν να γυμναστούν καθώς και να μπορέσουν να απαλλαγούν από το καθημερινό στρες.
Επιδημιολογικά το 50-85% των δρομέων υφίσταται κάποιο τραυματισμό το οποίο οδηγεί στον προσωρινό αποχωρισμό τους από το άθλημα.
Οι πιο συχνοί τραυματισμοί των δρομέων είναι οι τενοντοπάθειες όπως του Αχιλλείου, του επιγονατιδικου, των οπίσθιων μηριαίων, το σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας, η πελματιαία απονευρωσίτιδα καθώς και κατάγματα κοπώσεως όπως του 2ου ή 5ου μεταταρσίου.
Αυτό που παρατηρούμε στην καθημερινή πρακτική είναι ότι τα ποσοστά τραυματισμών αυξάνονται εάν ο αθλητής δεν συνδυάζει το τρέξιμο με ασκήσεις ενδυνάμωσης η ασκήσεις ελαστικότητας. Άλλες αιτίες που προκαλούν τραυματισμό είναι τα βιομηχανικά χαρακτηριστικά του αθλητή καθώς και της τεχνικής τρεξίματος του, ψυχογενείς παράγοντες, διατροφικοί παράγοντες, διαταραχές στη ποιότητα ύπνου, προπονητικά λάθη όπως η πολύ απότομη αύξηση της απόστασης η της έντασης της προπόνησης.

Επομένως, ένας δρομέας μπορεί να επισκεφτεί τον φυσικοθεραπευτή έπειτα από ένα τραυματισμό για να εντοπιστούν τα λάθη ή το αίτιο πρόκλησης του τραυματισμού. Πολλές φορές κατά την αξιολόγηση μπορούμε να εντοπίσουμε αδυναμίες που προδιαθέτουν έναν τραυματισμό. Κατά την ανάλυση του τρεξίματος παρατηρούμε αδυναμίες, ανισορροπίες ή λάθη στη τεχνική τα οποία προκάλεσαν έναν τραυματισμό αλλά πολλές φορές μπορούμε να προλάβουμε έναν τραυματισμό.
Ο αθλητής μπορεί να επισκεφτεί τον φυσικοθεραπευτή ακόμα και αν δεν είναι τραυματισμένος αλλά θέλει να βελτιώσει τις επιδόσεις του. Βελτιώνοντας τυχόν ανισορροπίες και αδυναμίες βοηθάμε τον αθλητή να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια καθώς και να έχει μεγαλύτερη αντοχή ή εκρηκτικότητα.
Κατά την εξέταση συνήθως γίνεται δυναμομέτρηση των μεγάλων μυϊκών ομάδων που συμβάλουν σημαντικό ρόλο στο τρέξιμο. Ελέγχουμε την δύναμη και αντοχή του αθλητή με συγκεκριμένα τεστ. Ο αθλητής αν δεν είναι σοβαρά τραυματισμένος και μπορεί να τρέξει τότε βιντεοσκοπείται καθώς τρέχει και το βίντεο του αναλύεται με ειδικό εξοπλισμό για να βρεθούν τυχόν παρεκκλίσεις από το φυσιολογικό. Η ανάλυση του βίντεο μαζί με τα ειδικά τεστ βοηθούν στην οργάνωση ενός προγράμματος αποκατάστασής η πρόληψης ενός τραυματισμού.