Κρουστικός υπέρηχος (Shockwave Therapy)

Κρουστικός υπέρηχος (Shockwave Therapy)

Ο κρουστικός υπέρηχος (Shockwave Therapy) είναι μια σύγχρονη ιατρική τεχνική που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων μυοσκελετικών παθήσεων. Η μέθοδος αυτή βασίζεται στη χρήση υψηλής ενέργειας ηχητικών κυμάτων που διοχετεύονται στους ιστούς του σώματος για να προωθήσουν τη φυσική επούλωση και την ανακούφιση από τον πόνο.

Μηχανισμός Δράσης

Ο κρουστικός υπέρηχος λειτουργεί με την παραγωγή ηχητικών κυμάτων υψηλής ενέργειας που εισέρχονται στους ιστούς του σώματος μέσω ειδικών κεφαλών εφαρμογής. Αυτά τα κύματα προκαλούν:

 1. Αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος: Η μηχανική διέγερση που παρέχεται από τον υπέρηχο βελτιώνει την αιμάτωση της περιοχής, ενισχύοντας έτσι την παροχή θρεπτικών ουσιών και την απομάκρυνση των μεταβολικών αποβλήτων.
 2. Αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου: Ο υπέρηχος διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο είναι σημαντικό για την αναδόμηση των ιστών.
 3. Αναγέννηση ιστών: Η διέγερση αυτή προάγει την αναγέννηση των ιστών, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση των τραυματισμένων περιοχών.
 4. Ανακούφιση από τον πόνο: Τα ηχητικά κύματα μπορεί να επηρεάσουν τους νευρικούς ιστούς και να μειώσουν την αίσθηση του πόνου μέσω της ενεργοποίησης αναλγητικών μηχανισμών του σώματος.

Ενδείξεις Χρήσης

Ο κρουστικός υπέρηχος χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μιας ποικιλίας μυοσκελετικών προβλημάτων, όπως:

 • Τενοντίτιδα (όπως επικονδυλίτιδα αγκώνα, τενοντίτιδα του ώμου
 • Πόνος στη φτέρνα (πελματιαία απονευρωσίτιδα)
 • Κακώσεις μαλακών μορίων

Διαδικασία Θεραπείας

Η θεραπεία με κρουστικό υπέρηχο είναι σχετικά απλή και συνήθως πραγματοποιείται στο ιατρείο χωρίς ανάγκη για αναισθησία. Η διαδικασία περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

 1. Εφαρμογή γέλης: Η γέλη εφαρμόζεται στην περιοχή που θα αντιμετωπιστεί για να εξασφαλιστεί η σωστή μετάδοση των ηχητικών κυμάτων.
 2. Ρύθμιση της συσκευής: Ο γιατρός ή φυσιοθεραπευτής ρυθμίζει τη συσκευή του υπερήχου σύμφωνα με τις ανάγκες της θεραπείας.
 3. Εφαρμογή του υπερήχου: Η κεφαλή του υπερήχου τοποθετείται στην πάσχουσα περιοχή και τα ηχητικά κύματα διοχετεύονται στους ιστούς.
 4. Διάρκεια συνεδρίας: Κάθε συνεδρία διαρκεί συνήθως 5-10 λεπτά, ανάλογα με την περιοχή και την κατάσταση που αντιμετωπίζεται.

Πλεονεκτήματα και Κίνδυνοι

Πλεονεκτήματα:

 • Μη επεμβατική μέθοδος
 • Ελάχιστες παρενέργειες
 • Ταχεία αποκατάσταση και ανακούφιση από τον πόνο
 • Δυνατότητα πολλαπλών συνεδριών

Κίνδυνοι:

 • Ήπιος πόνος ή ενόχληση κατά τη διάρκεια της θεραπείας
 • Ερυθρότητα ή πρήξιμο στην περιοχή της θεραπείας
 • Μώλωπες ή δερματικοί ερεθισμοί

Συμπέρασμα

Ο κρουστικός υπέρηχος αποτελεί μια αποτελεσματική και ασφαλή επιλογή για τη θεραπεία πολλών μυοσκελετικών παθήσεων. Με την προώθηση της φυσικής διαδικασίας επούλωσης και την ανακούφιση από τον πόνο, αυτή η τεχνική προσφέρει σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Ωστόσο, όπως με κάθε θεραπεία, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να διαπιστώσετε αν είναι η κατάλληλη επιλογή για τη δική σας περίπτωση.

Δείτε Περισσότερα Άρθρα

Χονδροπάθεια της Επιγονατίδας

Τί είναι η Χονδροπάθεια της Επιγονατίδας; Η χονδροπάθεια ή αλλιως χονδρομαλάκυνση της επιγονατίδας είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει το

Ανάλυση Τρεξίματος

Ανάλυση Τρεξίματος Η ανάλυση τρεξίματος ενός δρομέα αφορά τη διερεύνηση και την αξιολόγηση του τρόπου που κάποιος τρέχει. Αυτό μπορεί

Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθροπάθεια

Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθροπάθεια Η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθροπάθεια, γνωστή και ως αγκυλωτική σπονδυλίτιδα, είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει κυρίως τις αρθρώσεις

Καλάθι αγορών
Ξεκινήστε να πληκτρολογείτε για να δείτε τα προϊόντα που αναζητάτε.